søndag den 23. marts 2014

Ædru og hvad så?

"Enhver kan blive ædru, det er bare ikke en hver beskåret at forblive ædru!"

Hvad er det, der gør at nogen lykkes med at blive fri af alkohol eller stoffer og er i stand til at leve et liv frit for disse, i mens andre kæmper - falder i - kæmper - falder i - kæmper - dør......?

Der findes ikke et enkeltstående svar, ikke nogen enkelt handling eller beslutning der kan tilskrives den succes med at rette sig og få livet tilbage, som en del (stor - lille) af de der går i behandling oplever.

Hvis der bare fandtes den der "Magic solution" så ville alkohol behandling i DK og verden i øvrigt, formentlig være opsat omkring denne.....

Jeg kender mennesker der er holdt op med at drikke fordi de kunne se at deres liv var ved at tage en uhensigtsmæssig drejning, de stoppede og fandt tilbage på det der for dem er rette kurs igen.

Andre tog/tager antabus i en periode/fortsat for at holde sig ædru. Det kan være nok for nogen, for andre er det blot begyndelsen og der skal mere til for at forblive ædru...

Mange af dem jeg har fulgtes med i de sidste 15 år har lagt vejen omkring en behandling og har siden fundet det gode ædru liv i AA.

Men,

Og der er et stort men her, hvis man for eksempel kigger på væksten i AA igennem de 15 år jeg har haft min gang der, så er det faktisk ret nedslående.... Der er ca det samme medlemstal nu som dengang, mellem 2500 og 3000 i DK (der findes ingen officielle tal og statistikker fra AA selv) tallet er mit eget personlige bud....

Det er egentlig utroligt med tanke på at der i gennemsnit er ca 1000 der gennemgår en Minnesota behandling om året (igen lavt sat). Det svarer til 15.000 potentielle nye medlemmer i AA!?

Læg dertil at, når jeg går til møder i mine "gamle grupper" inde i København, så kender jeg stort set ikke nogen af dem der sidder der i dag! Det vil sige at der er kommet nye til, men medlemstallet er stagneret, så der må være en del af de "gamle" der er gledet ud!

Naturligvis er der folk der flytter, finder nye grupper, ikke lige har tid at komme til møde den dag jeg er der, dødsfald, tilbagefald og mange andre faktorer der spiller ind, men tilbage står at antallet af medlemmer ikke stiger proportionelt med det antal der gennemgår en behandling hvert år....

Mange fortsætter med at drikke (for mange) andre finder andre måder at leve det ædru liv osv. men det er stadig tankevækkende ik?

Hvis man nu tager "ja hatten" på og ser denne udvikling med positive øjne, så kan det være at der er en stor del af de jeg gik mine første spæde ædru skridt med, der har fundet eller selv oprettet nye grupper, eller som har fundet deres vej i livet uden AA... For nogen er det nærmest kætteri at sige sådan, men kan det tænkes at alkoholikere kan vokse fra AA programmet?

For mig ligger nøglen til det liv jeg har i dag, med fejl og mangler og hele molevitten, IKKE i at jeg fast går til x antal AA møder eller troligt arbejder med "programmet"... Jeg arbejder med mig selv, det gør jeg faktisk hele tiden, hver dag, men jeg bruger andre metoder, andre redskaber som sagtens kan kombineres med det at gå i AA eller LifeRing eller Lænken for den sags skyld.

Jeg har uddannet mig i NLP - taget et Kognitivt personligt udviklings forløb og så har jeg trænet og uddannet mig i EFT og Matrix Reimprinting, de to sidst nævnte har været alt afgørende for at jeg sidder her i dag og kan skrive i min blog, 0g at jeg mandag d 24 marts  kan fejre min 15 års ædruelighedsdag.

Ingen af ovennævnte terapi og selv udviklings værktøjer står i modsætning til AA programmet, men for mig har denne del af rejsen været virkelig omvæltende, i forhold til at jeg i de senere år følte stagnation i AA.

Vi er forskellige og jeg kender mange der elsker at komme til deres ugentlige AA møde og har nok i det samt i det sociale netværk de vælger at blive del af, som følge af at komme kontinuerligt i de samme grupper. Jeg tager hatten af for disse pragtfulde mennesker, lige som jeg tager hatten af i dyb respekt for de der insistere på at "leve programmet én dag af gangen". Det er bare ikke nok for mig, jeg manglede et effektivt redskab til at gøre mig endeligt fri af fortiden, det var ikke nok for mig at tage ansvar for den og rette op, for så at lægge det hele over i hænderne på én eller anden udefinerbar "Højere magt"....

Jeg oplevede nemlig at, min tankevirksomhed, mine bevidste og ubevidste valg og mine følelser, stadig var koblet op på fortiden, på min opvækst og min barndom og det verdensbillede jeg havde tilegnet mig der.... Intet 12 trins program har hjulpet mig til at frigøre mig fra det, ingen "tale terapi" ingen medicinsk behandling, lige som alkohol og andre kemiske stimulanser heller aldrig hjalp med at løse noget.

Jeg fandt et redskab i EFT der på én og samme tid kunne bringe mig i kontakt med "kernen" eller årsagen om man vil, til min adfærd eller mine begrænsende overbevisninger, samtidigt med at jeg kunne forløse de traumer der lå under, ved enkelt og let at tappe ubalancerne i mit system, i balance.

Jeg har underholdt mange gange under foredrag om hvad der har været medvirkende til at højne min livskvalitet og Rationel Terapi var et fantastisk redskab på et tidspunkt i mit liv, men ligesom med AA programmet, så oplevede jeg at jeg stagnerede, og begyndte at stille spørgsmål som: "er det, det?" "er det hvad jeg kan forvente af livet som ædru?" "er det godt nok?" og "hvorfor bliver jeg ved at falde i samme adfærd?"....

For mig har det at leve ædru handlet om øget livskvalitet, og hvis man føler sig "sat" eller stagneret, så er det en god ting at gå videre, søge bredere, det har jeg gjort i alle de år jeg har været ædru, og i 2010 faldt jeg utilfældigt/tilfældigt over EFT.

Følelsesmæssigt - psykisk - fysisk - socialt og generelt personligt udviklende, har dette enkle redskab lagt utroligt meget til den proces jeg i forvejen var i, jeg har lært mig selv at kende som aldrig før, og i modsætning til tidligere, har jeg nu et redskab der virker effektivt - hurtigt og varigt.

AA's 12 trin hjalp mig indledningsvis.

REBT hjalp mig videre

EFT frigøre mig fra alt det jeg ikke kunne slippe, uanset hvor meget jeg bad til Gud eller hvor mange AA møder jeg gik til, eller hvor mange samtaler jeg havde med AA sponsorer eller AA venner, alt det der er ubevidste programmer, der fortæller mig at jeg ikke duer, ikke er god nok, at det går galt osv.....

For mig har AA således været begyndelsen på rejsen, jeg går stadig til AA møder i ny og næ, hvorfor gør jeg det? Det er meget enkelt, jeg kommer for det aspekt af AA programmet der har bevist sit værd, det sociale. Men jeg er som en ven beskrev det, holdt op med at "lægge mit liv over til Gud" jeg har taget det hjem, og påtager mig nu ansvaret på andre måder end tidligere, for at løse de indvortes problemer, der kommer til udtryk i livet som jeg lever det....

En metafor: Gartneren fortæller at "ja, jeg ved godt at det er Gud der sørger for at blomsterne springer ud, og at der kommer knopper på træerne". "Men jeg ved også at det er mig, der klipper grenene, slår græsset og river havestien, det arbejde har jeg én gang forsøgt at overlade til Ham og jeg skulle hilse og sige at det gjorde Han ikke særligt godt".....

Med andre ord, Gud (eller hvad man nu måtte tro på) skaber rammerne, men det er mig der gør arbejdet inden for de rammer, og dermed mit ansvar at rydde op i mit liv, og udvikle mig personligt, jeg kan ikke forvente at der sker noget med mindre jeg gør noget, der findes så et væld af måder at gøre dette på, mit mål er at skabe debat og mulighed for at man i behandling af misbrug, ligesom i andre sammenhænge, gør op med dogmet om at: "Kun AA virker" eller "kun en Minnesota behandling kan gøre dig ædru", eller "kun antabus duer"..... Der er sket så meget i de sidste 75 år siden Bill W skrev AA's store bog, var det ikke på tide med et paradigme skifte?

Jeg ved godt at Minnesota behandling som har lagt hele sin model og filosofi an på AA programmet, ikke uden videre kan sadle om, for det ville betyde et opgør med behandling som de kender det og er trygge ved, men tænk nu, hvis man kunne hjælpe endnu flere, endnu mere effektivt ved at implementere den viden om afhængighed som findes i dag, og tænk hvad det ville gøre for de der søger hjælpen hvis man havde mere end én kurv at lægge sine æg i? Hvad nu hvis der faktisk allerede fandtes metoder der var meget mere effektive end de man sværger til og har brugt siden Minnesota modellen kom til DK i 80'erne?

Nedenfor er et link til mit første blog indlæg på Misbrugsportalen, et godt initiativ jeg gerne støtter, fordi jeg oplever at man her er åbne over for ny tænkning og nye måder at udvikle sig på. Mit første indlæg er personligt, jeg skriver også faglige indlæg i den kommende tid på den platform.

/Carsten



http://www.misbrugsportalen.dk/alkoholen-var-ikke-problemet

4 kommentarer:

  1. Hej Carsten, det er super dejligt at se og høre at du har fundet vejen ind til DIT liv igen. Jeg tror heller ikke på at der er en og kun en løsning på misbrugs-problemerne som folk tumler rundt med. De officielle tilbud kan forhindre nogle i at falde helt igennem og nogle andre har så brug for noget mere og der må man sgu opfinde sin egen tallerken. Det er så bare ikke alle som har resourserne til det og der burde behandlingssystemet kunne give en hjælpende hånd.
    kæmpekrammer til dig :-)
    Flemming

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Flemming. Tak for dine tanker om misbrug. Jeg tror at systemet ville blive meget mere effektivt i den hjælp vi må forvente, hvis man turde gå ud af de gammel kendte rammer og opdaterede sig. Det gælder både det offentlige og det private behandlingssystem. Mit mål er at skabe debat med henblik på at gøre det som vi alle vel ønsker. Kram tilbage til dig /Carsten

      Slet
    2. Det første der skal ske for at der skal være en positiv udvikling for behandling i Danmark, er at skille økonomi fra centrene. Det har desværre været sådan lige siden starten, at det er såkaldt ædru alkoholigere der har stået for driften og derfor også har tjent pengene.

      Lige siden von veritas, egeborg, osv. Nu er det hele så blevet samlet hos en jysk minkfarmer, der ved mærkværdige firma konstruktioner, skovler penge ind. Det er der jo ikke meget faglig udvikling i. Selv opfundne uddannelser, billig arbejdskraft og afholdelse af aamøder på diverse centre. Det er der virkelig god økonomi i.
      Så ja Flemming , hvor bliver alle de af, der ikke kommer i AA grupperne. Personalet på centrene holder mund, ellers er det ud i kulden.
      Da de jo ikke er de bedst uddannet, så er det nok ikke derfra vi skal håbe på nytænkning. Det er sørgeligt at, det offentlige helt har opgivet området.

      Slet
  2. Hej Søren, tak for dine kommentarer og bud på hvad der skal til for at nytænkning og udvikling kommer i højsædet i afhængigheds behandling her i landet. Jeg ser ikke at den positive forandring hvor man skiller økonomi fra centrene kommer til at ske i Danmark, det er jo "private" virksomheder som er ejet af selskaber der forventer fortjeneste og det er der for så vidt ikke noget galt i, problemet er at de konstellationer der findes i dag på det private er så ugennemsigtige og som du skriver drevet af ædru alkoholikere der ikke nødvendigvis er de bedste ledere blot fordi de selv har været i en behandling. Jeg tror mere på den offentlige model hvor man visse steder i landet så småt er begyndt at eksperimentere med samarbejde på tværs af kommuner og regioner, så alkoholikeren der bliver indlagt til afrusning, samtidigt bliver præsenteret for et behandlings tilbud, som så går i gang, primært i ambulant regi efter udskrivning OG udredning på psyk. hvis det tager fart og bliver lands dækkende, vil der virkelig kunne ske store forandringer på behandlings området, hvilket igen vil tvinge de stagnerede privat ejede centre til fornyelse, for så kommer kunderne ikke "bare af sig selv" fordi den behandling de tilbydes i det kommunale system er mangelfuld, den model de blandt andet forsøger sig med i Odense i øjeblikket, lyder i mine ører til at være vejen frem... Mvh Carsten

    SvarSlet