torsdag den 9. januar 2014

Gammel vin på nye flasker?

Vi skriver 2014 og det er tid til refleksion og genovervejelse over valg truffet i det seneste år.

For alkohol politikken i DK ser det dog ud til at intet har ændret sig, alt er som det plejer, ingen fornyelse, hverken i de offentlige tilbud eller i de private for den sags skyld.

Nogle ville forsvare denne "laden stå til" med at der ikke er grund til at ændre på et koncept der virker, men gør det nu også det?

De etablerede spillere på markedet vil ikke stille spørgsmålet, og de er heller ikke meget for at besvare det skulle jeg hilse og sige. Det er som om at man rører ved noget helligt, noget som bare skal have lov at være....

Jeg er af den overbevisning at intet er helligt. Hvilket betyder at jeg igennem min karriere, altid har stillet spørgsmål og har udfordret de overbevisninger der ligger til grund for den behandling vi tilbyder afhængige og deres pårørende i Danmark.

Det vinder man ikke mange venner på i det etablerede behandlings system, tværtimod, men ved du hvad? Jeg er ligeglad. For den behandling der findes i dag, er ikke det bedste der findes, det er ikke den ypperste, ikke den fornemmeste, det er et lav prioritets område for vores politikere, på trods af tal fra offentlige organisationer, der fortæller at ca 140.000 danskere er afhængige af alkohol (lavt sat), og ud fra min erfaring, derfor i snit mindst 2 pårørende der lider under samme, hvilket giver yderligere 280.000 danskere der lever i og med alkoholisme, det til trods, mener politikerne tilsyneladende ikke at der er stemmer i at gøre en indsats for denne befolkningsgruppe, nu vel, de sætter midler af, som kan søges til projekter og lignende, der bliver sågar delt ud af tips midler, i erkendelse af at staten tjener tykt på spil i dette land, og at organiseret spil generere ludomaner. Men der bliver ikke gjort nok for denne gruppe, der bliver ikke gjort nok for afhængige og deres pårørende, slet slet ikke.

Jeg har mest forstand på alkoholisme og medafhængighed i den sammenhæng, det er i den forgrening af behandling jeg har arbejdet i over 10 år, og derfor vil det være nærliggende for mig at bruge bloggen på at skabe opmærksomhed på mangler og muligheder inden for denne del af afhængigheds spektret, men min holdning er at afhængighed er afhængighed, og man kan fint bruge de samme redskaber i arbejdet med heroin eller gambling som man benytter i forhold til alkoholikere og omvendt, mange af dem i hvert fald.

Virker behandlingen i DK?

Jeg har i det seneste års tid, gennemtrevlet behandlings tilbuddene i kommunerne, og her i regionen hvor jeg bor, har man stadig stor tiltro til Antabus, givet af sygeplejersker fulgt op af et par samtaler med en social rådgiver, det er behandlingen.... Nogle af disse kommuner laver og tilbyder så nogle gruppe forløb, og ganske få af dem, har aftaler med private udbydere, således at alkoholikere der ikke kan klare sig ved antabus og viljestyrke, kan visiteres til døgnbehandling.... Det er det!

Det første der undrer mig er; Hvorfor er alkoholisme som i følge WHO er en sygdom, hvorfor er denne sygdom lagt ud i kommunalt regi? ALLE andre sygdomme er lagt ud i regionerne?? Men ikke alkoholisme, der kan du gå ned i ambulatoriet eller på Lænken, og få.....antabus..... Det er helt forkert.

Alkoholisme koster milliarder årligt, på grund af indlæggelser på sygehus, i psykiatrien, sygemeldinger, skilsmisser, anbragte børn, vold, fængslinger etc. Men af én eller anden årsag mener man fra politisk side, at afhængighed skal behandles ved at give alkoholikeren noget der gør ham/hende syg hvis de drikker, der vil de så kortvarigt kunne komme på sygehus, hvis de drikker, men så tilbage i den kommunale træde mølle....

Jeg ved godt at jeg forenkler den kommunale indsats, for jeg er bevidst om at der er god hjertede medarbejdere der ude, der forsøger at gøre en forskel, men det er ikke nok. Når man så kigger på hvilket personale man søger i kommunerne, ja så må jeg ryste på hovedet, det man primært går efter, er socialrådgivere/formidlere, der gerne må have erfaring inden for afhængighed? I hvilke andre sammenhænge søger man personale der skal være specialister, der ikke behøver at være det?

Det svarer til at man til hjerne kirurgi søger praktiserende læger..... Det virker som om man bare skal kunne lovgivningen, så er det knap så vigtigt om man kan skabe rapport med alkoholikeren.....

Jeg og flere andre er i gang med at skabe nye tilbud, for det er hårdt tiltrængt og en drøm for mig og mange andre, at behandlingen i DK bliver det bedst mulige i verdenen anno 2014, så god at vores partnere ude i verdenen skeler til os når de skal forbedre deres tilbud. I dag er det ikke tilfældet, men, det bliver det, hvis vi arbejder for det!

I kommende blogs vil jeg fortsætte med at kaste lys på eksisterende tilbud, jeg vil også skrive om Minnesota behandlingen, som jeg har arbejdet inden for i mange år, det er på tide at nogen løfter sløret for en behandlings form, der står i stampe i bedste fald, i værste fald er på vej til bage til "gamle dages dyder og metoder". Mere om det senere.....

GODT NYTÅR DANMARK :-) Carsten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar